Χορογράφος – Καθηγήτρια Χορού – Παιδαγωγός 

rodiou

Η Κατερίνα Ροδίου ξεκίνησε µπαλέτο πολύ µικρή κοντά στον Γιάννη Μέτση με έμφυτο το πάθος της για χορό. Φοίτησε στη συνέχεια για 4 χρόνια στο φυτώριο και μετέπειτα για 3 χρόνια στο επαγγελµατικό τµήµα της Κρατικής Σχολής Χορού (ΚΣΟΤ) απ΄όπου αποφοίτησε το 1982. ∆ιδάχτηκε από κορυφαίους δασκάλους του χορού όπως Κούλα Πράτσικα, Μαρία Χορς, Ζουζού Νικολούδη, Ντόρα Τσάτσου, Χάρης Μανταφούνης, Λεωνίδας Ερενίδης, Σοφία Σπυράτου, Ντένυ Ευθυµίου, Μίρκα Ψαροπούλου, Caren Bell Kaner, Λεωνίδας Ντεπιάν και Daniel Lommel.

Με υποτροφία από το London School of Contemporary Dance – The Place παρακολούθησε µαθήµατα σύγχρονου χορού και χορογραφίας στη φηµισµένη Ακαδηµία PLACE του Λονδίνου. Έχει παρακολουθήσει από Έλληνες και ξένους καθηγητές πολλά σεµινάρια πάνω στον κλασικό, σύγχρονο και µοντέρνο χορό, τη τζαζ, τη ρυθµική, την κινησιολογία, τη χορογραφία και τους παραδοσιακούς χορούς.

Παράλληλα με την καλλιτεχνική της δραστηριότητα, που ανέπτυξε ως χορογράφος και χορεύτρια, το 1985 δημιούργησε στον Πειραιά την Πρότυπο Σχολή Χορού Κατερίνα Ροδίου. Το 1989, με τη χορευτική ομάδα της Σχολής, πήρε το Α’ Βραβείο χορογραφίας στο Φεστιβάλ “Νεανική Έκφραση”. Το 2002, η νέα της τότε, Σχολή χορού στον Πειραιά βραβεύτηκε στις Βρυξέλλες με το International Award of tradition and Prestige, μία διάκριση μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα. Το 2009 έγινε η βράβευση της Κατερίνας Ροδίου από τον Διεθνή Οργανισμό Who is Who. Ο Παγκοσμίου κύρους οργανισμός αναγνωρίζοντας την προσφορά της στο χορό, συμπεριέλαβε τη βιογραφία της στην “Εγκυκλοπαίδεια Προσωπικοτήτων“.

Ως παιδαγωγός έχει μακρά εμπειρία στη διδασκαλία και είναι πιστοποιημένη από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με εξειδίκευση στη Βρεφική φροντίδα .

Είναι αφοσιωμένη μητέρα και σύζυγος κι αναζητά κάθε τι που δημιουργεί πρόοδο, προάγει την ευπρέπεια και τον πολιτισμό.
Προσωπικό της όραμα είναι να μεταλαμπαδεύσει την εμπειρία της κι όλες τις αξίες που πήρε καθώς και τα οφέλη της τέχνης του χορού στους νέους ανθρώπους, ώστε στην ζωή τους να ξεχωρίσουν, να  ζήσουν  χαρούμενοι, δημιουργικοί και ευτυχισμένοι.
Μετά από 37 χρόνια επιτυχημένης σταδιοδρομίας, η Κατερίνα Ροδίου με εφαλτήριο τη σχολή στη Γλυφάδα, στην οποία είναι Καλλιτεχνική Διευθύντρια Σπουδών, εξακολουθεί με ευλαβική προσήλωση στο όραμα της να δημιουργεί και να εμπνέει παιδιά και νέους σε ένα καλύτερο αύριο.

Καλλιτεχνική Δραστηριότητα

rkall

Η Κατερίνα Ροδίου, ως χορεύτρια και χορογράφος, προσμετρά ένα μεγάλο και πλούσιο έργο.

Ξεκίνησε χορογραφώντας στο London Contemporary Dance Theatre µε θεµατολογία βασισµένη σε ποίηση Καβάφη. Νωρίτερα, η Κατερίνα Ροδίου είχε δημιουργήσει την “Οµάδα Νέων Χορευτών και Χορογράφων” και είχε αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση και χορογραφική επιµέλεια των παραστάσεων. Ως επιβράβευση για την εξαιρετική δουλειά της οµάδας το Υφυπουργείο Νέας Γενιάς την επιχορήγησε για σειρά παραστάσεων στην Αθήνα, και την επαρχία.

Επίσης συµµετείχε ως χορεύτρια σε σημαντικά καλλιτεχνικά δρώμενα, όπως το ∆ιεθνές Συµπόσιο Γλυπτικής στον Υµηττό το οποίο είχε διοργανώσει η τότε υπουργός Πολιτισµού Μελίνα Μερκούρη, αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές.

Σε σηµαντικές τελετές µε εθνικό και πολιτιστικό χαρακτήρα η Κατερίνα Ροδίου, η οµάδα της και οι µαθητές της Σχολής της έδωσαν ενεργά το παρόν. Το 1996 η χορογράφος συνεργάστηκε µε τον συνθέτη Σταµάτη Σπανουδάκη στην τελετή υποδοχής των Ολυµπιονικών στο Καλλιµάρµαρο Στάδιο. Το καλοκαίρι του 2004, µαθητές και απόφοιτοι της Σχολής, έλαµψαν στην µεγάλη γιορτή των Ολυµπιακών Αγώνων της Αθήνας λαµβάνοντας µέρος στις τελετές έναρξης και λήξης των Αγώνων. Η πρόεδρος του ΑΘΗΝΑ 2004, κ. Γιάννα Αγγελοπούλου απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή στην Κατερίνα Ροδίου για την εθελοντική προσφορά της ίδιας και των µαθητών της. Τον Ιούνιο του 2004, η χορογράφος δηµιούργησε και σκηνοθέτησε δύο παραστάσεις στο Βεάκειο Θέατρο, στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του ∆ήµου Πειραιά για την Ολυµπιάδα, µε µουσική, τραγούδι και χορό, που συµµετείχαν 260 καλλιτέχνες.

Στο Θέατρο και το Σινεμά

rcinema

Η Κατερίνα Ροδίου στο θέατρο έχει χορογραφήσει το σηµαντικό θεατρικό έργο του Τζον Κασσαβέτη “Γυναίκα Μυστήριο” µε σκηνοθέτη τον Βασίλη Βαφέα. Ως µόνιµος συνεργάτης του έχει επιµεληθεί κινησιολογικά και χορογραφικά τις περισσότερες θεατρικές και κινηµατογραφικές δουλειές του, όπως την ταινία του “Γυναικείες Συνωµοσίες”. Χορογράφησε επίσης το παιδικό θεατρικό έργο “Τα Μάγια της Πεταλούδας” του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε σκηνοθεσία της Άλκιστις Γάσπαρη. Η παράσταση που ανέβηκε στο θέατρο “Όρβο” κέρδισε το θερµό χειροκρότηµα του αθηναϊκού κοινού. Σε όλα τα χρόνια δηµιουργίας στο θέατρο, χιλιάδες θεατές έχουν παρακολουθήσει τις παραστάσεις χοροθεάτρου που πραγµατοποιούνται µε επιτυχία κάθε χρόνο µε την επιµέλεια της χορογράφου.

Στα πρώτα της βήματα, η Κατερίνα Ροδίου χορογραφεί και πρωταγωνιστεί στην ταινία “Ο έρωτας του Οδυσσέα” του σκηνοθέτη Βασίλη Βαφέα η οποία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Θεσσαλονίκης και συμμετείχε στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών. Ως χορογράφος εντυπωσίασε με την πρωτοποριακή κινησιολογία που δηµιούργησε, αλλά και ως νέο πρόσωπο του κινηµατογράφου απέσπασε τις καλύτερες κριτικές από γνωστούς κριτικούς όπως ο Γ. Μπακογιαννόπουλος.

Η Κατερίνα Ροδίου µετράει περισσότερες από 170 συµµετοχές σε τηλεοπτικές εκποµπές. Ανάµεσα σε αυτές αξίζει να αναφερθεί το ωριαίο αφιέρωµα της ΕΡΤ µε τίτλο “Βραδιά Μπαλέτου” το οποίο κέρδισε άριστες κριτικές από γνωστούς κριτικούς της Τέχνης όπως η Ροζίτα Σώκου και η Μίρκα Ψαροπούλου. Η “Οµάδα Νέων Χορευτών και Χορογράφων” της Κατερίνας Ροδίου έχει παρουσιαστεί στις εκποµπές “Περισκόπιο” και “STOP ΚΑΡΡΕ” της κρατικής τηλεόρασης κερδίζοντας για µία ακόµη φορά τις καλύτερες εντυπώσεις. Από το 1991 έως και σήµερα η Κατερίνα Ροδίου είναι συνεργάτης – χορογράφος στους τηλεοπτικούς σταθµούς ANT1, MEGA, ΕΡΤ, ALPHA. Έχει συνεργαστεί αρκετές φορές µε την εταιρία παραγωγής STEFI productions ως χορογράφος σε διαφηµιστικά spots, όπως Amita Fun, Vodafone κ.α.

Στα χρόνια της καλλιτεχνικής της δραστηριότητας, η Κατερίνα Ροδίου δηµιούργησε πρωτότυπες χορογραφίες που παρουσίασε η χορευτική της οµάδα, για τις ανάγκες συνεδρίων, φιλανθρωπικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων:

  • Στο Υπουργείο Εξωτερικών για τη διεθνή εκστρατεία επιστροφής των µαρµάρων του Παρθενώνα, που διοργάνωσε ο πολιτιστικός οργανισµός HAMA.
  • Στο Υπουργείο Εµπορικής Ναυτιλίας, στο πρώτο διεθνές Forum για την ανάπτυξη των εµπορικών λιµένων.
  • Στο Hotel Grand Bretagne, στη µεγάλη ετήσια εκδήλωση των µελών του Ελληνοαµερικανικού Ινστιτούτου AHI.
  • Επίσης σε εκδηλώσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ», στο Ζάππειο µε τα Υπουργεία Υγείας και Περιβάλλοντος.
  • Χορογράφισε επίσης σε εκδηλώσεις που έγιναν στο Μουσείο Μπενάκη, Βυζαντινό Μουσείο, Βρετανική Πρεσβεία, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.α.
  • Τη χρονιά αυτή η Κατερίνα Ροδίου χορογράφισε και παρουσίασε τις χορογραφίες της, με τη 12μελή χορευτική της ομάδα σύγχρονου χορού, σε εκδηλώσεις του συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ, του Make a Wish, του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος, του Παγκόσμιου συνεδρίου του Διεθνούς συμβουλίου Χορού. Ακόμα χορογράφισε για τις τελετές έναρξης και λήξης του ΔΙεθνούς Σαλονιού Θαλάσσιου Τουρισμού, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, τον Ιούνιο του 2016.

Κοινωνική Συμμετοχή

Η Κατερίνα Ροδίου όλα αυτά τα χρόνια έχει αναπτύξει µία σηµαντική ενεργό δράση στα κοινά µέσα από τη συµµετοχή της σε συλλόγους και σωµατεία. Μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί και είναι µέλος της UNESCO, της Royal Academy of Dancing, της Ακαδηµίας ISTD, της SPANISH DANCE SOCIETY, του Σωµατείου ΧΟΡΟΥ και ΡΥΘΜΙΚΗΣ, ACTION AID, ΦΙΛΟΙ ∆ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, καθώς και του Σωματείου Νέων Χορευτών και Χορογράφων, που ιδρύθηκε το 1982 με δική της πρωτοβουλία.

Στις εκλογές του 2002, με το µήνυµα “µε ευαισθησία για τον άνθρωπο και τον πολιτισµό”, η Κατερίνα Ροδίου ήταν υποψήφια νοµαρχιακή σύµβουλος πολιτισμού στον Πειραιά. Αξίζει να σηµειωθεί ότι ως υποψήφια για πρώτη φορά συγκέντρωσε 7.505 ψήφους κατέχοντας υψηλή θέση ανάµεσα στους πρώτους.

Πολλές είναι ακόμα οι χορευτικές παραστάσεις που πραγµατοποιήθηκαν µε πρωτοβουλία της χορογράφου για φιλανθρωπικό σκοπό, καθώς και οι συµµετοχές των μαθητών της Σχολής σε πολλούς τηλεµαραθώνιους µε σκοπό την ενίσχυση φιλανθρωπικών συλλόγων και οργανώσεων. Χορογράφησε παραστάσεις που έγιναν για την ενίσχυση των απόρων καρκινοπαθών γυναικών του Νοσοκοµείου Μεταξά, µε πρωταγωνιστές τον Μάριο Φραγκούλη, Τάνια Τσανακλίδου, Φωτεινή ∆άρρα, για τα παιδιά του συλλόγου ΑΡΓΩ, την Πανελλήνια ¨Ενωση Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη, τον Σύλλογο Βαρέως Καρδιοπνευμονοπαθών Ασθενών, το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα, το σύλλογο ΕΛΠΙΔΑ και το Make a Wish κ.α.

Συνεργασίες Σταθμοί

rsyn

Στη διάρκεια της καριέρας της, η Κατερίνα Ροδίου έχει συνεργαστεί µε πολύ σηµαντικούς ανθρώπους της Τέχνης του Χορού όπως είναι η Κούλα Πράτσικα, η Ζουζού Νικολούδη, η Ραλλού Μάνου, η Μαρία Χορς και η Karen Bell-Kanner (συνεργάτης της Martha Graham και ∆ιευθύντρια της Ακαδηµίας Place του Λονδίνου). Αξίζει να σηµειωθεί ότι τον Μάρτιο του 1984, στο τέλος µιας παράστασης που ανέβασε η Κατερίνα Ροδίου, η Ραλλού Μάνου την κάλεσε να συνεργαστεί µε το «Χοροθέατρο Ραλλού Μάνου» ως χορεύτρια και χορογράφος στο σύγχρονο χορό. Η Κατερίνα Ροδίου συνεργάστηκε µε διάσηµους συνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο Ηλίας Ανδριόπουλος, ο Σταµάτης Σπανουδάκης καθώς και µε τους Γιώργο Κουµεντάκη, Γιώργο Σταυριανό και Christopher Benstead. Η Κατερίνα Ροδίου έχει συνεργαστεί ακόµα µε σπουδαίους σκηνοθέτες όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος ο Παντελής Βούλγαρης και ο Βασίλης Βαφέας. Πρωτοποριακές επίσης υπήρξαν οι συνεργασίες της χορογράφου µε τους πολύ γνωστούς εικαστικούς καλλιτέχνες Ασαντούρ Μπαχαριάν, Γιώργο Μέγκουλα, Ελένη Σιδηροπούλου, ∆ηµήτρη Ταλαγάνη. Σημαντική επίσης υπήρξε η συνεργασία της με τον Διεθνή Διευθυντή Ορχήστρας Μιχάλη Οικονόμου, σε παραγωγή με 80 μουσικούς και χορευτές, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.